groep 1-2d: thema ‘Openbaar Vervoer’

groep 1-2d: thema Robots & Techniek
26 oktober 2019
Clinic drama in groep 8b
29 oktober 2019

Het thema van de kinderboekenweek ging over reizen. In de kleutergroepen hebben we allerlei activiteiten gedaan rond het boek ‘Gewonnen’. Iedere kleutergroep heeft eigen voertuigen gekozen om verder over te vertellen en knutselen. In groep 1-2d ging het vooral over ‘openbaar vervoer’.

We hebben een heel erg leuke opening van de kinderboekenweek gehad met juffen op de step en kinderen uit de groep die in de trein zaten terwijl we ‘op een klein stationnetje’ zongen. Verder hebben we veel gezongen en muziek gemaakt met onze muziekmethode ‘123zing’,  trams/treinen/bussen gevouwen, stoplichten gemaakt met stukjes of propjes (oefenen van soepele polsen en vingers), de letters ‘b’ en ‘s’ verkend, geleerd over verschillende voertuigen en het verkeer, leerzame kringspellen gedaan, voertuigen bedacht en gebouwd met verschillende bouwmaterialen, gespeeld in onze huis/bushoek, een eigen verkeersbord bedacht en geverfd, enz.

Naast het planbord hangt een raket. Op deze raket kunnen kinderen zien hoever ze in hun eigen ontwikkeling zijn bij het gebruik van het planbord. Als kinderen net op school zijn leren ze hun naam herkennen, welke kleur dop ze moeten pakken en regelt de juf het plannen. Halverwege/eind groep 2 doen kinderen dit helemaal zelf en kunnen ze zelfs een ander helpen bij het plannen. Ook hierbij geldt dat je door oefenen ergens steeds wat beter in wordt.

Dit thema hebben we enorm genoten door o.a. alle ouderhulp. Er kwamen (groot)ouders lezen in de klas. Voor sommige kinderen hét hoogtepunt van het thema. Er zijn ouders met ons meegelopen naar de bibliotheek om daar naar een grappig boek te luisteren en in kleine groepjes activiteiten te doen. De vader van Lilly heeft ons verteld over zijn werk op de tram. Als verrassing mochten we zelfs opstappen bij halte Javalaan, een paar haltes meerijden en in de cabine van de trambestuurder kijken. Na afloop kregen we een keycord en 2 ontzettend leuke kleurplaten! De vader van Niels kwam met een collega om ons een benzineauto en elektrische auto te laten zien. We mochten in de kofferbak en onder de motorkap kijken, we mochten achter het stuur zitten en we hebben gezien hoe je een wiel verwisselt. Na afloop kregen we zelf een klein modelautootje mee!

 

Comments are closed.

X